AR Software
AR Software


SolarViewSovellus SolarView on mobiilisovellus (Symbian 3rd Edition), joka laskee hyödyllistä ja mielenkiintoista aurinkoon liittyvää tietoa annetun paikkakoordinaatin ja kellonajan perusteella. Periaatteessa SolarView on rajoitettu version Yliopiston almanakasta. SolarView näyttää muun muassa täsmälliset auringon nousu- ja laskuajat missä tahansa maapallon kolkassa minä ajankohtana tahansa, menneisyydessä tai tulevaisuudessa. Tiedot esitetään sekä graafisesti että tekstimuodossa.


Näytöt
Klikkaa alla olevia nuolia selataksesi näyttöjä


Tietoikkunanäkymä II

Tietoikkunanäkymässä esitetään tekstimuodossa kaikki SolarView-ohjelmiston tuottama tieto, kuten:

- kellonaika, jolloin aurinko on korkeimmillaan
- auringon nousu- ja laskuaika
- päivän pituus
- iltahämärän päättymishetki


Ominaisuuksia Perinteisesti auringon nousu- ja laskuajat sekä keskipäivän ajankohdat saadaan Suomessa Yliopiston almanakasta, mutta siinä nousu- ja laskuajat ilmoitetaan vain muutamille paikkakunnille. Muiden paikkakuntien tarkat arvot on tähän asti pitänyt laskea itse. Jopa yhden aikavyöhykkeen sisällä auringon nousu- ja laskuajat sekä keskipäivän hetki vaihtelevat huomattavasti. SolarView-sovelluksen avulla saadaan tietoon missä tahansa maapallolla sijaitsevan kohteen tarkat nousu- ja laskuajat.

SolarView vastaa muun muassa seuraaviin kysymyksiin:

- Mihin aikaan aurinko nousee ja laskee tänään tämänhetkisessä sijaintipaikassani?
- Missä kohtaa taivaankantta (korkeus ja suunta) aurinko on tällä hetkellä?
- Kuinka monta tuntia aurinko on tänään horisontin yläpuolella, kuinka korkealta se paistaa ollessaan korkeimmillaan ja mihin kellonaikaan se on korkeimmillaan (keskipäivä)?
- Missä kohtaa maapalloa aurinko on tällä hetkellä zeniitissä (paistaa suoraan yläpuolelta)?
- Mikä on maan ja auringon välinen etäisyys tällä hetkellä.

SolarView-sovellusta voidaan käyttää kahdessa tilassa, reaaliaika- ja simulointitilassa. Reaaliaikatilassa SolarView laskee puolen minuutin välein uudet tiedot ja päivittää näytön vastaavasti: esimerkiksi auringon paikka taivaankannella päivittyy puolen minuutin välein. Simulointitilassa käyttäjä voi siirtyä ajassa eteen- tai taaksepäin käyttämällä nuolinäppäimiä ja voi tällä tavalla itse määritellä havaintoajankohdan. Kun havaintoajankohta muuttuu, SolarView laskee välittömästi uudet tiedot ja esittää ne näytöllä.
Käyttö-
esimerkkejä
Ongelma 1: Suunnittelet etelänlomaa kolmen kuukauden päähän. Haluat tietää, mihin aikaan täsmälleen aurinko nousee ja laskee hotellisi parvekkeella lomasi aikana ja kuinka korkealta aurinko paistaa keskipäivällä.
Ratkaisu 1: Selvitä lomahotellisi paikkakoordinaatit esimerkiksi Google maps- tai Nokia Kartat -sovelluksella tai muilla keinoilla. Käynnistä SolarView-sovellus ja näppäile siihen hotellisi paikkakoordinaatit. Aukaise sitten Auringon sijainti näkymä, siirry simulointitilaan ja muuta nuolinäppäimillä havaintoajankohdaksi lomasi alkamispäivä.

Ongelma 2: Haluat tietää, mihin aikaan aurinko nousee ja laskee kesämökkisi rannassa kesäpäivänseisauksen ja talvipäivänseisauksen aikaan ja kuinka korkealta se paistaa keskipäivällä.
Ratkaisu 2: Sama kuin käyttöesimerkki 1, paitsi että käytetään kesämökin koordinaatteja.

Ongelma 3: Haluat tietää, kuinka monta tuntia aurinko on vielä tänään horisontin yläpuolella ja mihin aikaan tulee pimeää tämänhetkisessä sijaintipaikassasi.
Ratkaisu 3: Avaa SolarView-sovellus, hae nykyisen sijaintipaikkasi koordinaatit GPS-vastaanottimen avulla. Tietoikkunanäkymässä näet kellonajan, auringon laskemisajan sekä ajankohdan, jolloin iltahämärä päättyy eli pimeys alkaa.


Käyttäjän opas
Englanti: SolarView_Users_Guide_en.pdf
Suomi: SolarView_Users_Guide_fi.pdf
Saksa: SolarView_Users_Guide_de.pdf
Espanja: SolarView_Users_Guide_es.pdf


Palaute ja tuki
s-posti: solarview.support@arsoftware.fi


Saatavissa
Saatavissa Nokia Ovi nettikaupasta.Linkkejä
Jürgen Giessen: http://www.jgiesen.de/astro/english.htm
Paul Schlyter: http://www.stjarnhimlen.se/english.html
The United States Naval Observatory: http://www.usno.navy.mil/USNO
Helsingin yliopiston almanakkatoimisto: http://almanakka.helsinki.fi/
Ursa: http://www.ursa.fi//

©  AR Software 2009